Dictionar de termeni de securitate


Program Anti-virus

Programele folosite pentru detectarea si inlaturarea virusilor. Programul scaneaza fisierele executabile si blocheaza o lista de virusi cunoscuti. Alte programe Anti-virus sunt active in permanenta, incercand sa detecteze actiunile virusilor. Programele Anti-virus ar trebui sa includa totdeauna un serviciu de actualizare regulata care sa ii permita sa fie la curent cu cei mai recenti virusi.

Criptarea

Prin criptare informatiile sunt convertite (transformate) intr-o forma codata inainte sa fie transmise prin Internet. Astfel, utilizatorii neautorizati nu pot citi respectivele informatii. Noi folosim pentru aplicatia NN Online un protocol de criptare Secure Socket Layer (SSL) pe 128 de biti, acesta fiind considerat un standard acceptat pentru serviciile de plati online. Dumneavoastra stiti deja ca sesiunea dumneavoastra se afla intr-un mediu criptat si sigur atunci cand vedeti https:// in adresa de web, sau/si cand vizualizati simbolul "padlock" incuiat.

Browsere
  • Internet Explorer 5 sau versiuni mai noi
  • Mozilla Firefox versiunea 1.5 sau versiuni mai noi
Firewall

Firewall-ul este un program care va ajuta sa va protejati computerul si informatiile stocate pe acesta impotriva factorilor externi de pe Internet. Atunci cand este instalat corect, firewall-ul impiedica schimbul neautorizat de informatii spre si dinspre computerul dumneavoastra. Exista o gama larga de astfel de programe eficiente din care puteti sa alegeti. Cele mai cunoscute exemple sunt programele firewall dezvoltate de Zone Labs, Symatec (Norton), McAfee si Computer Associates. In multe cazuri exista o versiune comerciala a acestor programe oferita gratuit celor care utilizeaza computerul in scop personal.

Capturarea parolelor introduse de la tastatura

Orice tastati pe un computer poate fi retinut si stocat. Astfel de optiuni sunt posibile pe computerul dumnevoastra fie prin intermediul unei compenente (hardware) atasata PC-ului, fie prin intermediul unui program (software) care ruleaza aproape invizibil. Capturarea secventei de caractere introduse de la tastatura este adesea folosita de impostori pentru a obtine informatii personale, inclusiv parole. Unii dintre cei mai recenti virusi pot instala astfel de programe fara cunostinta/instiintarea utilizatorului.

Riscul de a intalni aceste tipuri de programe neautorizate este mai mare pe calculatoarele folosite de mai multi uitilizatori, asa cum este cazul celor din biblioteci si internet cafe-uri. Rularea de programe anti-spyware detecteaza prezenta unor astfel de soft-uri. Clientii pot descarca programe de anti-spyware gratuite.

Phisher

Un utilizator rau intentionat sau un website fals in scopul pacalirii utilizatorilor, astfel incat acestia sa isi dezvaluie informatiile personale precum parolele de cont si codurile de acces. In general phisher-ii folosesc e-mail-uri inselatoare sau anunturi publicitare, ca momeala pentru atragerea utilizatorilor creduli pe site-uri frauduloase. Pe aceste site-uri utilizatorii sunt pacaliti pentru a dezvalui informatii personale.

Sesiunea sigura

Tehnologia SSL este folosita in timpul in care utilizati www.nnconsultant.ro pentru a cripta informatiile inainte de a iesi din computerul dumneavoastra. Aceasta pentru a va asigura ca nimeni altcineva nu le poate citi. In functie de setarile browser-ului dumneavoastra, o fereastra pop-up ar putea sa va apara pentru a va notifica ca intrati pe o pagina sigura. Atunci cand veti vedea "https://" inaintea adresei web veti sti ca va aflati pe o pagina sigura. Veti mai vedea un simbol "padlock" inchis, in partea din dreapta jos a ferestrei browser.

Secure Sockets Layer (SSL)

Protocolul Secure Sockets Layer (SSL) asigura un nivel inalt de securitate a comunicatiilor prin Internet. SSL furnizeaza de fapt o sesiune de comunicare criptata intre web browser-ul si web server-ul dumneavoastra. SSL se asigura ca transmisia de informatii sensibile (precum datele financiare si personale) dintre browser-ul dumneavoastra si web server-ul dumneavoastra se face cu pastrarea confidentitatii datelor in timpul tranzactiei online.

Expirarea/Intreruperea sesiunilor de lucru

Expirarea sesiunilor de lucru reprezinta deconectari automate, realizate din motive de securitate. Aceasta se produc in cazul tuturor sesiunilor sigure dupa o perioada de inactivitate a server-ului. O astfel de intrerupere a sesiunii se poate produce chiar daca sunteti in proces de citire sau scriere a unor date pe o pagina sau pe un camp. Aceasta situatie este determinata de lipsa comunicarii cu serverul nostru si nu de inactivitatea tastaturii sau a mouse-ului. Siteul www.nnconsultant.ro dispune de aceasta protectie.

Spyware

Este orice program care strange informatii de la un client fara cunostinta acestuia prin intermediul conexiunii Internet. De obicei programele spyware sunt folosite in scopuri publicitare. Aplicatiile spyware sunt de obicei o componenta ascunsa a programelor care pot fi downloadate in mod gratuit de pe internet; totusi, trebuie mentionat ca majoritatea aplicatiilor nu sunt insotite de spyware. Odata instalat, spyware-ul monitorizeaza activitatea clientului pe internet si transmite informatii catre altcineva. Spyware poate strange informatii si despre adrese de e-mail sau chiar parole si date financiare.

Spyware este similar unui cal Troian, in sensul ca este instalat de catre clienti fara ca acestia sa stie acest lucru, atunci cand isi instaleaza diferite tipuri de programe. Un mod obisnuit de a deveni vicitima unui spyware este downloadarea unor programe destinate schimbului de fisiere intre utilizatori.

Calul Troian

Este un program care pare a fi legitim, dar care efectueaza unele activitati ilicite atunci cand ruleaza. Poate fi folosit pentru localizarea parolelor dumneavoastra sau pentru a face sistemul mai vulnerabil la intrari viitoare. Poate chiar sa distruga programe sau date aflate pe hard disk. Un Troian este similar cu un virus, cu exceptia faptului ca nu se multiplica. Troianul sta in computer si produce pagube sau permite altcuiva aflat pe un site sa preia contolul computerului respectiv. Troianii sunt inclusi cel mai adesea in atasamentele unui joc gratuit sau a unui alt astfel de produs.

Virusul

Este un program ascuns intr-ul alt program inofensiv. Virusul se multiplica, iar propriile copii sunt inserate in alte programe carora le produc pagube (precum distrugerea de date).

Vulnerabilitate

Deficientele de securitate sunt greseli sau erori de programare. Acestea pot fi exploatate de utilizatori neautorizati pentru a accesa retele de calculatoare sau web serverele de pe internet. Dupa ce aceste vulnerabilitati devin cunoscute, companiile de software dezvolta versiuni actualizate ("updates", "fixes", "patches") pe care le puteti downloada pentru a rezolva problema.

 
 
 
Version: 0.2.09-RELEASE / 2019-08-08 13:15